Új házak energetikai tanúsítványa – mit takarnak a besorolások

Mindig is szerettem makettezni, már gyerekkoromban nagy figyelmet fordítottam különböző épületek modellezésére. Először a saját szobámat építettem meg sima nyomtatópapírból, készítettem kis bútorokat, ajtókat, ablakokat, aztán ahogy fejlődött a kézügyességem, ajándékként minden családtagomtól valamilyen makettező szettet kaptam. Készítettem épületeket, állatokat, csatatereket, olyan is akadt, ahol festenem, ragasztanom kellett. Ahogy nőttem, a makettek szeretetét felváltotta az igazi konstrukciók kivitelezése, végül elhatároztam, hogy megépítem a saját házamat.

Tudtam, hogy nagy fába vágom a fejszémet, a mai gazdasági környezetben sokan lebeszéltek volna az önálló építkezésről, de hajthatatlan voltam, én szerettem volna tervezni és kivitelezni is a házamat. Természetesen segítségül hívtam egy profi tervezőt is, akivel együtt kitalálhatjuk, milyen lesz a tökéletes lakóház számomra. Környezetbarát szemléletem miatt kulcsfontosságú volt számomra, hogy a leendő házam minél kevesebb energiát fogyasszon, és az építési anyagok is minél környezetbarátabbak legyenek. A tervező ismerősöm ajánlotta nekem, hogy nézzek utána az energetikai besorolásoknak, mert abból sokat tanulhatok és ötletet meríthetek. Fel is kerestem az E.E.G. Tanúsító Kft-t, akik az e-tanusitas.eu weboldalt üzemeltetik és készségesen álltak rendelkezésemre kérdéseim megválaszolásában. A weboldalukon elolvastam minden blogcikket és leírást az energetikai tanúsítvány készítéséről, és ami a legjobban érdekelt engem, az a besorolási paraméterek meghatározása volt.

A mai magyar szabályozások értelmében az épületeket 12 csoportba lehet sorolni az AA++ kategóriától a JJ kategóriáig. Az AA++ a legkisebb energiafogyasztású ingatlanok, ezt a kategóriát nagyon nehéz elérni, sok követelménynek kell megfelelni. 2021. január 1-től már csak minimum BB besorolású épületet lehet építeni, ennek a kategóriának a neve “Közel nulla energiaigény”. A közelmúltban épült épületek, melyek hőszigeteltek, energiafogyasztásuk pedig rendkívül alacsony, a nyílászárók, a hőszigetelés minősége el kell érjen egy bizonyos szintet. Egy ingatlan akkor kaphat BB besorolást, ha az épület fajlagos primer energiafogyasztási értéke 81 és 100 közé esik. Először én sem értettem ezt, ezért is kértem az e-tanusitas.eu segítségét.

energetikai tanúsítvány

A számok azt jelentik, hogy mennyi az egy négyzetméterre jutó éves energiafogyasztása az ingatlannak. A BB besorolás a 81 KWh/m2 és a 100 KWh/m2 közé esik. 81 KWh/m2 alatt már AA besorolást kap az ingatlan. Az energetikai tanúsítvány besorolásánál azonban nem csak a KWh/m2 jellemző adat a mérvadó, ugyanis meg kell felelnie egyéb fontos követelménynek is, nevezetesen annak, hogy az épület energiaellátásnak 25%-át megújuló energiaforrásból kell kapnia, így hát ha egy ingatlan nem rendelkezik megújuló energia ellátással, csak rosszabb besorolást kaphat. Ennek a követelménynek épületgépészeti aspektusai vannak, melyeket a tervezéskor szem előtt kell tartani, tehát nekem most el kell döntenem, hogy milyen típusú megújuló energiát használnék és azt milyen gépészettel fogom kivitelezni, Ehhez tudni érdemes azt is, hogy körülbelül mennyi a háztartásom éves energiafogyasztása, illetve mekkora energiaszükségletem lesz a jövőben (ez például azért érdekes, mert ha szeretnék majd 5 éven belül elektromos autót venni, akkor már most be kell kalkulálnom ennek töltését az elektromos rendszer kivitelezésébe). Megújuló energiának minősül a napenergia, a szélenergia, a vízenergia, geotermális és geotermikus energia, légtermikus és hidrotermikus energia, néhány esetben a távhő is. Emellett megújulónak számít a tűzifa, a fapellet, a biomassza, vagy a biomasszából előállított közvetett és közvetlen energia, a biogázok energiája.

Az én ingatlanom esetében mindenképp megújuló energiában gondolkozom, így utána jártam a cégnél, hogy ő tudnak-e ajánlani kivitelezőket napelemre, illetve hőszivattyúra. Szerencsére számos partnerrel rendelkeznek az ország teljes területén, így kivitelezőket tudnak ajánlani, sőt, pályázatírásban és hitelnyújtásban is tudnak segíteni. Engem elsőként a pályázat érdekelt, mert azt hallottam, hogy manapság elérhetők állami támogatások akár lakásépítésre, akár energetikai korszerűsítésre, 0%-os hitelt lehet igényelni pályázatokon. Nekem azért fontos ez az információ, mert nem tudom, hogy új ház építése esetén is jár-e ez a kedvezmény, vagy csak meglévő ház korszerűsítésére igényelhető.

Meg szerettem volna konzultálni azt is, hogy milyen paramétereknek kell eleget tennie a háznak ahhoz, hogy még jobb, AA, vagy akár AA++ energetikai besorolást kaphasson a házam. Ennek feltétele, hogy a közel nulla energiaigénynél jobbnak kell lennie az energiatermelésnek, azaz maga a ház energiaigénye rendkívül alacsony legyen. Minden ház építésénél egyetemesen elmondható, hogy ezt a legjobban a szigeteléssel lehet szabályozni. Egy meglévő tégla házat körbe lehet ugyan szigetelni, de mégis lesznek hézagok, kimaradt részek, ahol szökni fog a meleg, ezeket nevezik hőhidaknak. Egy passzív ház felépítése abban különbözik ezektől, hogy már az alapba is hőszigetelő rendszer kerül. Minél vastagabb, annál jobb, jellemzően minimum 20-25 cm aljzatszigetelés, emellett a falakon is található szintén 25 cm szigetelés, a tetőszerkezet pedig kifejezetten ergonomikusan van megoldva, a hőveszteség rendkívül kicsi lesz a szinte hermetikus szigetelés miatt. Másik fontos tényező a nyílászárók minősítése, melynek a legjobbnak kell lennie passzív ház esetén, minimum 3 kamrásnak és szellőznie nem szabad. Ez egy olyan aspektusa a passzív háznak, mely kissé elbizonytalanít engem, a levegő mozgása nem megengedett szellőztetésen keresztül, vagyis természetesen lehet szellőztetni, de akkor a ház melege azonnal kiszökik a szabadba és ennek a hőnek az újratermelése nagy energiaveszteséggel jár. Erre találták ki a passzív házak speciális szellőztető rendszerét , mely split klímán keresztül megoldható.

AA kategóriában például kizáró ok a kémény, így a tűzifa használata is, mert ugyan megújuló energiáról van szó, de mégis a hőveszteség nagy mértékű lehet a kéményen keresztül, így csak BB besorolást kaphat ez a fajta ház. Én úgy gondolom, hogy szeretnék a saját házamba alternatív fűtési rendszert az elektromos fűtés mellé, ezért biztosan lesz vaskályhám vagy cserépkályhám, így az épületem nem kaphat a BB-nél jobb besorolást. Viszont mivel van egy család tulajdonában lévő erdőnk és a fakitermelés folyamatosan zajlik, így adja magát az a lehetőség, hogy a tűzifával, mint megújuló és olcsó energiaforrással fűtsem be a házamat a hidegebb téli vagy őszi estéken. Ez egy kompromisszumos megoldás, de igazából a energetikai besorolás nem is igazán fontos, csak tájékoztató jellegű, egy iránymutatást ad a legjobb energiaigény felé. Az AA energetikai besorolás azt jelenti, hogy az épület energiaigénye 61 KWh/m2 és 80 KWh/m2 közé esik.

Miután tüzetesen utánajártam annak, hogy mik a mai trendek és követelmények, a legmodernebb fűtési és energiatermelő rendszerek, arra a következtetésre jutottam, hogy a leendő házamat elektromos fűtéssel fogom ellátni. Ennek praktikus és gazdasági okai is vannak. Egy hőszivattyús rendszer kiépítése meglehetően drága mulatság, a napelem felszerelése pedig kifejezetten gazdaságosnak minősül új ház építése esetén. Az e-tanusitas.eu-val végzett közös megbeszélésünk alapján az ő egyik partnerüket fogom felkérni, hogy segítsen nekem megtervezni az elektromos és fűtési rendszeremet. A napelem pályázatban is segíteni fognak, a ház elkészültét követően pedig az e-tanusitas.eu fogja készíteni az energetikai tanúsítványt a ház használatbavételi engedélyéhez.