Napelem rendszerrel ellátott épületmodell? A kollégám megcsinálta.

Nagyon szeretek makettezni, de azért, hogy igazán őszinte legyek, ez a hobbi nem is áll olyan messze a munkámtól. Építészmérnökként ugyanis nem egy épület makettjét kellett már elkészítenem az eddigi tanulmányaim és a karrierem során. Szabadidőmben azonban szeretek kicsit “kitekinteni” és különböző második világháborús járművek, repülők makettjével szöszmötölni. Amúgy is érdekel ezeknek a kis maketteknek a történelmi vonatkozása is, és a lefestésükkor igyekszem a lehető leghűbben visszaadni az eredeti mintázatukat. Szombat délutánonként hihetetlenül ki tud kapcsolni ez az egész.

A céghez, ahol dolgozom, nemrég bejött egy újabb megrendelés, ami különösen érdekes volt számomra. A megrendelő már előre jelezte, hogy az áramszükségletét megújuló energiával, pontosabban napenergiával szeretné kielégíteni. Ezt azért fontos előre tudni, mert a tető dőlésszögét és a szerkezetét ennek megfelelően igyekszünk majd kialakítani. Ez az érdekes új feladat sajnos pont nem hozzám került, de attól még felcsigázott. Kíváncsivá tett, hogy általában mekkora rendszerre van szüksége egy közepes méretű háztartásnak, ha mondjuk légkondit is használ, illetve több tévé és egyéb elektromos fogyasztó eszköz is megtalálható benne. És mennyibe kerülne mindez? Rá is kerestem az 5 kWp napelem rendszer ár szavakra, hátha találok valami releváns infót, ami alapján jobban el tudom képzelni, hogyan is működik egy ilyen rendszer.

Rövidesen találtam is egy oldalt, ahol az 5 kwp napelem rendszer ár részletesen össze volt szedve, és még sok más egyéb hasznos infóval is szolgált nekem. Egy teljes 5 kW-os napelem rendszer ára bruttó 1.952.000 forinttól indul, amiben már a munkadíj is benne van. Ez az ár magában foglalja az összes szükséges eszközt is: kb. 15 darab Sharp félcellás napelem modult, egy invertert, UV védelmes kábelezést és a saválló acél tartószerkezetet. Amire egyből felkapta a fejem, az a Sharp neve volt. Erőől a japán cégről ugyanis tudható, hogy remek minőségű termékeket szokott piacra dobni, és nagyon innovatívak. Ebből már látszott, hogy igényes, megbízható kivitelezőkről lehet szó.

5 kwp napelem rendszer ár

Mindemellett még ingyenes helyszíni felmérés is biztosított, hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy az épülethez a legideálisabb napelem rendszert lehessen megtervezni. Sok mindentől függ ugyanis, hogy mekkora rendszer kivitelezhető egy adott épületen. A tető kiemelten fontos ebből a szempontból. A tetőszerkezet állapota és a dőlésszöge meghatározza, hogy hány napelem panelt bír el, és azok mekkora teljesítménnyel tudnak működni. A rendszer megtervezésekor még azt is érdemes figyelembe venni, hogy milyen az épület tájolása (a déli tájolás sokkal előnyösebb), illetve, hogy milyen árnyékoló tényezők veszik körbe az épületet. Ezek mind befolyásolhatják a rendszer hatékony működését.

De mire lehet jó egy 5 kW teljesítményű rendszer? Erről az oldalról még ezt is pontosan megtudhattam. A napelemek elsősorban a villanyszámlákon tudnak nekünk jelentősebb összegeket megspórolni, de van ám itt még más is, amiben segíteni tudnak. Az oldalon két olyan ügyfél történetét is megismerhettem, akik a már jól megszokott fogyasztók (mosógép, hűtő, mosogatógép, mikrohullámú sütő, stb…) mellett a fűtésre is napelemekkel szerettek volna rásegíteni. Az egyik napelem tulajdonos történetéből ugyanis kiderült, hogy a házában felszerelt infrapaneleket szerette volna napenergia által árammal ellátni, a másik ügyfél pedig elektromos fűtésre szeretett volna váltani. Egy ekkora rendszerrel, egy közepes méretű családi ház esetében már erre is lehetőség nyílik. Így pedig akár egy 100%-ig karbonsemleges háztartást lehet létrehozni. Nem csak a pénztárcára vannak tehát jó hatással a napelemek, hanem a környezetünkre is.

Ezt az oldalt el is küldtem az új projekttel megbízott kollégámnak, bár tudtam, hogy már ő is beleásta magát a témába. Később, amikor a terv már készen állt, a kolléga az épületmakett elkészítésének is nekilátott. Nagy örömömre, még kis napelem paneleket is készített hozzá, amelyet utólag feltett rá. Így sikerült tökéletesen visszaadni, hogy miként fog kinézni az épület, ha már gazdagabb lesz egy fotovoltaikus rendszerrel.