Nád helyett árnyékoló háló került a kerítésre

árnyékoló háló kerítésre

Amikor párom kezdő volt a makett témában, eleinte csak néhányszor merült fel az otthoni beszélgetéseink során. Először csak az árakról volt szó, majd követte az akciókat, hol melyiket érdemes megvásárolni, és egyszer csak azon kaptam magamat, hogy a makettek nem csak részévé váltak a beszélgetéseinknek, hanem az egész lakás teli lett repülő, autó, hajó, helikopter és különféle harcjármű makettel, valamint itt-ott található néhány kiegészítő, festék, és persze ecseteket is találtam a lakás minden pontján. Összességében támogatom a hobbiját, ahogy minden másban is, de egy idő után már éreztem, hogy ez így nem mehet tovább, és muszáj lesz ezt a sok aprósággal járó hobbit rendszerezni, viszont egy kis lakásban laktunk, ahol elég nehéz lett volna kialakítani egy külön makett szobát, és egyébként más okból kifolyólag is már aktuális volt a költözés, így végül a lakáspiacra vetettük rá magunkat.

Nem volt rövid idő, de végül sikerült megtalálnunk az új otthonunkat. Ráadásul az eredeti tervünkkel szemben nem egy lakást, hanem egy aranyos kis kertes házat találtunk az agglomerációban. Nincs hatalmas kertje, de azért be tudunk állni az autóval, és a hátsó részen pedig fel tudok állítani egy pár személyes medencét, illetve egy kerti bútor is kényelmesen elfér. Ez volt minden álmom, nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan meg fog valósulni.

Az első napon teli ötletekkel léptem be a házba, és persze azóta csak még több ötletem támadt. Természetesen a makettek meg kapták az új külön szobájukat, így már nem fordul elő, hogy a nappali vagy konyha egy-egy szegletén valamilyen makettel kapcsolatos kiegészítő, kellék kerülne a szemem elé. Nem vagyok azért annyira szőrös szívű, egy-egy makett azért még a nappali polcán elfér, de a munkálatokhoz szükséges dolgok helye mindenképpen a külön szobában van. A makett szoba 100%-ban páromé, ott úgy és oda teszi a maketteket és a szükséges kellékeket, ahogy akarja.

Belátásgátlás egyszerűen

A házról azt kell tudni, hogy a telek egyik oldalát drótkerítés választja el a szomszéd telkétől. Eleinte azt gondoltam, hogy ez nem fog zavarni, de végül, amikor kint szerettem volna napozni, és a felállított medencében pancsolni egy kicsit, akkor már feszélyezve éreztem magamat. Nyilván nem állt kint a szomszéd folyamatosan engem bámulva, de valahogy nem tudtam elengedni magamat, mindig ott járt a fejemben, hogy beláthat. Nem mintha bármi extra dolgot művelnék odakint, napozni is bikiniben szoktam és alapvetően nincs is mit takargatnom, de pár alkalom után úgy döntöttem, hogy ez így nem lesz nekem kellően komfortos.

Utánajártunk annak, hogy hogyan is lehetne eltakarni a panorámát. Először arra gondoltunk, hogy náddal vonjuk be a kerítést, de alapos nézelődést követően végül arra jutottunk, hogy a nád kevésbé tartós és időtálló, mint az árnyékoló háló kerítésre. Ráadásul az árnyékoló háló kerítésre nem csak a kíváncsi tekinteteket szünteti meg, hanem még árnyékot is biztosít a medencénél, így a nagy kánikulában nem kell tartani az égető forróságtól.

Árnyékoló háló belátásgátló képessége

Ti tudtátok, hogy különféle belátásgátló képességgel rendelkezhet egy árnyékoló háló? A gazdabolt oldalán olvastam, hogy hogyan érdemes nekilátni a kerítésháló kiválasztásának. Itt azt ajánlották, hogy elsősorban mérlegeljük azt, hogy teljes takarást szeretnénk elérni az árnyékoló hálóval, vagy csak részleges takarásról van szó. Ezen a weboldalon 80-tól 100 százalékos takarással bíró hálók állnak rendelkezésre, tehát kapható náluk olyan háló, ami teljes fedettséget biztosít. Az ilyen százszázalékos árnyékoló hálóknak köszönhetően senki nem lát be a kertbe. Ez igazán jól hangzik!

Mintás árnyékoló hálók

Ahogyan ez már átjöhetett az írásom alapján, nem vagyok valami nagy szakértő ebben a témában. Nem ismertem a kerítésháló típusokat, fajtákat, azt pedig pláne nem tudtam, hogy ilyen sok lehetőség közül lehet választani, mint amibe a gazdabolt.hu oldalon futottam. Korábbról már ismertem a nádkerítéseket, valamint láttam szövetkerítéseket világosabb és sötétebb színben, de itt a gazdaboltnál felfedeztem, hogy nem csak ilyen egyszerű és egyszínű kerítés háló választására van lehetőség, ugyanis vannak olyan szuper kerítéshálók, amelyek mintákkal vannak ellátva. Ez azt jelenti, hogy magán az árnyékoló hálónak az egyik oldalán festett minta található. Például láttam náluk olyat, ami az egyik oldalon zöld növénymintákkal volt ellátva, egy másik pedig rózsákkal volt kifestve. Gondolhatjátok, hogy azonnal rávettem magamat a mintás hálókra, elképzeltem, milyen lenne, ha a kerítést egy ilyen mintás hálóval vonnánk be.

A mintás árnyékoló hálókkal kapcsolatban páromban felmerült a kérdés, hogy nem lesz-e nagyon mű hatása, de aztán megmutattam neki a weboldalon látható képet, és így belátta ő is, hogy olyan magas minőségű nyomtatással készítik ezeket a festett, növény- és virágmintával ellátott árnyékolókat, hogy azoknak valódi természetes hatása van. Valóban már kép alapján úgy tűnik, mintha valódi rózsák lennének a háló helyén. Ha képen ilyen, vajon milyen lehet a valóságban? Biztos vagyok benne, hogy egyszerűen gyönyörű!

Nekem a kedvencem a rózsás mintával ellátott árnyékoló háló volt, viszont ez sajnos csak 85 százalék belátásgátlással bír, így végül egy egyszerűbbre esett a választásom, ami 100 százalék belátásgátlást biztosít. Így valódi intim környezetet teremtve a kertünkben. Ettől függetlenül nem vetettem el teljesen a mintás háló gondolatát, tovább agyalok azon, hová tehetném a rózsás hálót.

Az árnyékoló háló előnyei

Mi elsősorban azért szerettünk volna árnyékoló hálót, hogy ne lássanak be a szomszédok az udvarba, de ahogy a nevében is benne van, árnyékot is biztosít, ráadásul szélfogóként is használható, hiszen egy jó minőségű, erős anyagból készített árnyékoló háló, a szelet is vissza tudja tartani. Ezen kívül az általam talált növénymintákkal ellátott árnyékolók nem csak funkcionális előnyökkel járnak, hanem nagyon mutatósak is. Az árnyékoló hálók természetesen nem csak kerítésre használhatók, erkélyeknél vagy egyes lakóterek elkerítésére is lehet használni. A felsoroltakon kívül pedig szerintem még az sem elhanyagolható szempont, hogy a szél nem tudja átfújni a szomszéd udvaráról a lehullott leveleket. Így nem csak a nyári hőségben lesz igazán jó barát az árnyékoló háló, hanem bármely évszakban jó szolgálatot fog tenni.

Hogyan takarítható az árnyékoló háló?

A kiválasztás után persze felmerült az is, hogy vajon, hogyan kell takarítani ezeket az árnyékolókat. Őszintén én először azt gondoltam, hogy szükség lesz különleges speciális takarítószerekre. Ahogy említettem, nem vagyunk szakértők, és mivel még nem volt ilyen árnyékoló hálónk, a gazdabolt oldalán a termékleírásokból tudtam meg, hogy a takarítása nem igényel semmilyen extra tudást, illetve extra tisztítószert, ugyanis egyszerűen sima szivaccsal, valamint egy semleges tisztítószerrel le lehet takarítani ezeket az árnyékoló hálókat, nem lesz tőlük semmi baja. Persze, ha kellett volna, vettem volna hozzá tisztítószert, de örülök, hogy nincs szükség extra tisztítószer vásárlására.

Mennyibe kerül az árnyékoló háló kerítésre?

Az árakat tekintve azt gondolom, hogy nem lehet csak az alapján dönteni, hogy melyik a legolcsóbb vagy éppen a legdrágább termék, hiszen az árak nagyban függenek attól, hogy mekkora területet szeretnénk lefedni, valamint, hogy milyen anyagot választunk végül. Árakat azért nem írok, mert mindannyian mások vagyunk, más-más igényekkel, így lehet, hogy nektek nem olyan hálóra esne a választásotok, mint nekem, de azt gondolom, hogy ár-érték arányban a gazdabolt oldalán nagyon jó lehetőségek közül lehet választani.

A nagy nap: az árnyokoló háló felszerelése

Az árnyékoló háló felrakása nem tűnt olyan nehéznek a weboldalt olvasva, de azért volt bennünk egy kis izgalom, hiszen mindketten szellemi munkát végzünk, a barkácsolás, szerelés nem áll túl közel hozzánk. Az, hogy nem nehéz felrakni a hálót, akkor igazolódott be, amikor megérkezett hozzánk a háló, és elkezdtük a felszerelését, a hozzávaló kötözőkkel nagyon egyszerűen fel lehetett szerelni a kerítésre az árnyékoló hálót, így bármilyen szakértelem nélkül meg tudtuk oldani.