A napelem még a maketteken is jól mutat!

Mindig is szívesen foglalkoztam különféle makettek, modellek készítésével. A kedvenceim a különböző terepasztalok, melyeken egész tájakat lehet modellezni sok-sok házzal, járművel és természeti elemmel.

Nem csak készítem ezeket, hanem szívesen megnézem mások munkáit is, ugyanis ezekből rengeteget lehet tanulni.
A legutóbbi alkalommal, amikor egy ilyen szemlén jártam, megakadt a szemem egy modellen. Különleges volt, ugyanis az aprócska, méretarányos házikó tetején napelemek voltak!
Itt el is kalandoztak a gondolataim. Nagyon tetszett a napelem ötlete, de fogalmam sem volt, hogyan működhet mindez, vagy hogy egyáltalán mennyibe kerül.

A követekező napjaim azzal teltek, hogy utána jártam a napelemes rendszerek árainak. Mindehhez segítségül hívtam néhány ismerőst, de az interneten is nézelődtem, hogy teljes képet kapjak.

Bár a napelemek elég borsos árúak, hogyha magunknak akarjuk finanszírozni őket, de megtudtam, hogy van más megoldás is, minthogy önerőből megvegyük. Cégeknek és magánszemélyeknek egyaránt elérhetőek különféle pályázatok, melyek energetikai korszerűsítésre teremtenek lehetőséget.

Ezek többségében nulla százalékos hitelek, hogyha magánszemélyekről beszélünk. Remek megoldás, ugyanis még ha részletbe fizetjük is ki a napelemet, akkor sem lesz többletköltség, ugyanis a villanyszámlát megspóroljuk.

Amennyiben a házunk megfelel az előírásoknak, tehát a tetőszerkezet képes megtartani a rendszert és nem is árnyékos, akkor bele is vághatunk. Mindehhez természetesen szakértői segítséget nyújtanak a profi cégek a folyamat elejétől a végéig.
Már az előzetes felmérést is szakavatott profik fogják végezni, így ha ők igent mondanak, akkor biztosan nem kell aggódnunk a továbbiakon.

A minőségi alapanyagokra és a megfelelő tervezésre nagy hangsúlyt kell fektetni.
Az alapanyag azért rendkívül fontos, mert egy megfelelően kiválasztott napelem akár 25 évet is kibírhat! Ellenben egy rossz döntés hamarosan javítási munkálatokat tesz majd szükségessé, melyek költsége többszöröse lehet, mint egy silány és egy minőségi napelem közti árkülönbség.
A tervezésnek picit másban van jelentősége. A szakembereknek nem csak az alapján kell kiépíteni a napelemes megoldást, hogy jelenleg milyen áramfogyasztási szokásaink vannak, hanem azt is át kell gondolni, hogy a jövőben ez hogyan változhat. Nem szabad úgy tervezni, hogy csak a mostanit vesszük figyelembe, hiszen akkor néhány év múlva lehetséges, hogy átépíteni kényszerülünk.

Ha mindezeket megfelelő módon választjuk meg, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a kifizetett ár belátható időn belül megtérül. Ha még mindemellé azt is szem előtt tartjuk, hogy a környezetet is védjük mindezzel, akkor már tényleg kijelenthetjük, hogy a napelemes rendszerek árai elenyészőek.

Nem gondoltam volna, hogy a hobbim ébreszt majd rá, hogy belefogjak egy ilyen korszerűsítésbe. Mindig is tudtam, hogy a makettekkel kell foglalkoznom!